Feestjes en bedrijfsborrels geeft Getting the picture wel vaker, maar een festival: dat is nieuw. Op donderdag 6 oktober 2016 was de eerste editie van BEELDIG! festival. samen met mijn collega's van Getting the picture ontwikkelde ik dit festival. Zowel inhoudelijk (welke workshops?) als organisatorisch (locatie, badges, materiaal, enz). Het was ontzettend leuk om creatieve concepten te bedenken. Zoals de Beeldmachine: een fotohokje waar ter plekke getekende portretjes uitkomen. Of een live infographic, die de deelnemers zelf kunnen invullen over hun manier van werken.

Organiseren én spreken

Naast mijn rol als organisator, gaf ik met collega Lienke Raben de workshop "Visueel Communiceren". "Tekenen wordt vaak verward met kunst of decoratie. Bij Getting the picture zien we tekenen liever als een taal; een beeldtaal om visueel mee te communiceren. De grammatica bestaat uit basisvormen zoals cirkels, driehoekjes en poppetjes. Tijdens de workshop werd eerst geoefend met dit soort basisvormen, voordat complexe businesstermen aan de beurt waren. Hoe teken je bijvoorbeeld ‘feedbackmechanisme’? Wat ook in de workshop besproken werd is het belang van de context om beeld te interpreteren. Een duim omhoog bijvoorbeeld betekent op Facebook iets anders tijdens het diepzeeduiken. Dit soort uiteenlopende betekenissen kunnen verwarrend zijn, maar juist ook een interessante discussie ontlokken: hoe teken je ‘waarden & normen’? Zakelijk tekenen zien we dan ook als een middel, niet als het doel."

Volledige programma

Het programma omvat vier diverse workshops, gegeven door GTP’ers en onze collega’s van in60seconds.
 • Workshop 1
 • Denken als een designer Maak kennis met de basisprincipes van visueel denken. En ohja, iedereen kan tekenen.
 • Workshop 2
 • Storytelling voor business Ontdek hoe visualiseren helpt je verhaal aan te scherpen, te structureren en te presenteren.
 • Workshop 3
 • Business model visualisatie Breng een business model van je organisatie of afdeling tot leven door het te visualiseren.
 • Workshop 4
 • Animatieworkshop Maak een animatie en ontdek hoe je een verhaal goed over de bühne krijgt. Visuele markt
 • Visuele markt
 • Van je portret laten tekenen tot advies hoe jij er op je beeldigst uit ziet, van duizelingwekkende animaties tot meedoen aan de BEELDIG!-quiz. Dit is allemaal te vinden op de Visuele Markt. Na en tijdens de markt kun je genieten van een drankje met prachtig uitzicht over Amsterdam, vanaf het dakterras van het Volkshotel.

  Meer lezen

  Meer informatie over het festival kun je vinden op de blog van Getting the picture, bijvoorbeeld hier. beeldig-festival